Existuje několik způsobů přípravy kávy, přičemž každý z nich vytvoří voňavý šálek oblíbeného nápoje s jinou chutí, odlišnými vlastnostmi a účinky. Každodenní káva je předmětem mnoha výzkumů, přičemž vědci stále objevují nové a užitečné informace. I dietologové se zapojili do kávové debaty. Doporučují 8 následujících způsobů, kterými si můžete připravit méně kalorický, zdravější a často i chutnější šálek kávy.
V článku se dočtete o způsobech přípravy zdravé kávy:
Příliš mnoho mléka nebo smetany v kávě ji činí méně zdravou. Jelikož obvykle množství těchto mléčných tekutých dobrot přesně neměříme, ale jen od oka lijeme do nápoje, tak nám z nich často „ukápne“ o něco více, než jsme plánovali. „Vždy doporučuji změřit si, kolik má být jedna „porce“ mléka, smetany a podobně a vizuálně si to zapamatovat. Možná se pak dozvíte, že někdy do kávy přidáváte dva až pětkrát větší množství, než byste chtěli,“ doporučuje dietoložka Maryann Walsh.
Slazení s mírou
Stejně jako při dochucování kávy mlékem nebo smetanou se může stát, že neodhadneme množství sladidla. Navíc, zjistíme-li ideální množství „sladkosti” pro naše chuťové pohárky, výsledkem vždy bude dokonalá káva. „Slazení obyčejným cukrem může být v pořádku, pokud je to s mírou. Vždy však doporučuji změřit množství cukru nebo používat předem naporcovaná balení cukru,” radí dietoložka.
Zahoďte umělá dochucovadla
Pokud máte rádi kávu s různými příchutěmi, zkuste nahradit umělé sirupy, aroma a jiná dochucovadla těmi přírodními. Umělé přísady se snaží vytvořit pravou chuť přírodních potravin, jako je například vanilka. Zkuste vyzkoušet zdravější přírodní extrakt z vanilky a objevte jeho skvělou chuť. Med nebo javorový sirup jsou výborné přírodní varianty sladidla, které rovněž lehce pozmění výslednou chuť nápoje.
Ochuťte kávu před jejím vařením
Jednoduchý a méně kalorický způsob, jak ochutit kávu, je přidat různá koření a podobně k mleté kávě před jejím uvařením. Skořice, muškátový oříšek, kakao či levandule krásně provoní domácnost a přidají kávě jedinečnou chuť. „Přidání takových koření před uvařením nápoje pomůže lépe spojit jejich chutě s kávou,” vysvětluje dietoložka Kelsey Lloyd. Pokud máte rádi jemnější chuť a káva pro vás bývá hořká, vyzkoušejte do ní přidat malinkou špetku soli. Tato kombinace vás pravděpodobně překvapila, ale jejím výsledkem je chutnější káva.
Zvolte přírodní sladidla
Namísto cukru či umělých sladidel se můžete rozhodnout pro nízkokalorická přírodní sladidla, jakým je například dnes již běžně dostupná stévie. Další možností je zajímavé mnišské ovoce, známé také jako Buddhovo ovoce, ze kterého se, podobně jako ze stévie, vyrábí sladidlo. Přírodní sladidla neobsahují obávaný rafinovaný cukr a nadbytečné kalorie, takže pomohou i při hubnutí.
„Mnoho rostlinných mlék a smetan, například kokosové či mandlové, jsou vyrobeny způsobem, který snižuje obsah jejich kalorií a tuku. Rovněž se vyrábějí v různých zajímavých příchutích,” říká dietoložka. Pokud jste ochotni vyzkoušet i tato nemléčná mléka, určitě tím nic neztratíte, právě naopak. V téměř každém obchodě naleznete sójové, rýžové, kokosové či ovesné mléko, jsou však dražší než kravské mléko.
Nepijte kávu nalačno
Studie z roku 2017 prokázala, že hořkost kávy může signalizovat tělu, aby vyrábělo více žaludeční kyseliny. Po špatném spánku káva nalačno může způsobit i zvýšení hladiny cukru v krvi, jak zjistila další studie z roku 2020. „Kyselost kávy může rozrušit prázdný žaludek, když v trávicím systému není nic jiného,“ upozorňuje Lloyd. Z těch důvodů je nejlepší pít kávu při snídaní nebo až po ní.
V kavárně si vyžádejte méně sirupu
Když si děláme kávu doma nebo v práci, přesně víme, co obsahuje. V kavárnách však netušíme, co se v nápoji může objevit, zvláště pokud jde o různé speciální kávy s příchutěmi a podobně. „Pamatujte si, že aroma a dochucovadla jsou obvykle do kávy přidávány jako sirup, který obsahuje hodně cukru. Standardní recept pro takovou kávu většinou vyžaduje více „pumpiček“ sirupu. Přitom by káva chutnala stejně dobře a, možná i lépe, s menším množstvím sirupu,“ informuje dietoložka. I takovýmto způsobem si můžete objednat zdravější kávu se sebou.
Zdroje:
www.eatthis.com/news-healthy-coffee-tips-dietitians
www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201002091053.htm
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5544304/