O superpotraviny jste již určitě nejednou slyšeli. Pojem se poprvé objevil v 20. století a souvisí s trendem zdravého životního stylu. Právě fotky a podobizny těchto potravin se stávají symboly zdraví. V tomto článku vám prozradíme, které potraviny sem patří a jaké jsou jejich benefity.
Mezi nejpopulárnější superpotraviny patří ty, které obsahují velké množství vitamínů, minerálů nebo bílkovin . A přesto, jen nízké množství kalorií. Většina superpotravin se zpráva v našem těle jako antioxidant. Antioxidanty slouží jako prevence chronickými onemocněními . Ty bývají způsobeny oxidačními látkami, které mohou poškodit zdravé buňky v našem těle. Toto poškození může následně vyvolat různá onemocnění jako rakovinu, Alzheimerovu chorobu, srdečně-cévní onemocnění nebo mrtvici.
3 superpotraviny, které dominují žebříčku:
Listová zelenina obsahuje plno vitamínů a málo kalorií
Zelená listová zelenina v seznamu obsadila první místo. Právě tento druh zeleniny je bohatý na železo, kalcium, magnézium, vitaminy A a C . Kromě toho, listová zelenina je známá i svým nízkým kalorickým obsahem . Mezi listovou zeleninu se řadí kapusta, špenát, zelí nebo mangold . Nejpopulárnějším druhem zeleniny v této skupině je právě kapusta. Kel má za syrova sice hořčejší chuť, ale po tepelné úpravě pečením nebo smažením zmizí. Kel se doporučuje kombinovat s grilovanými houbami, tofu či sladkými bramborami.
Lesní plody ti sníží cholesterol
Na druhém, stříbrném místě se umístily lesní plody, jako jsou borůvky, maliny, ostružiny, rybíz, jahody nebo goji . Lesní plody obsahují hodně vlákniny, vitamínů A, C, K a antioxidantů. Právě borůvky se často používají při zdravých dezertech nebo v smoothie miskách. Borůvky mj snižují LDL cholesterol , známý také pod pojmenováním špatný cholesterol, a proto slouží jako prevence před infarktem .

Ryby obsahují nezbytné omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Na třetím místě se nacházejí ryby, které jsou jedním z hlavních zdrojů Omega-3 mastných kyselin, nízkotučných bílkovin, vitamínů B a D2. Omega-3 mastné kyseliny , nazývané také zdravé tuky , naše tělo samo vytvořit neumí, a proto je musíme přijímat pomocí potravy. Tyto zdravé tuky zlepšují činnost mozku a nervové soustavy a pomáhají snižovat riziko srdečně-cévních chorob.
Při rybách si ale dejte pozor na jejich původ . Kvůli stále většímu znečištění vod oceánů obsahují těžké kovy, zejména rtuť a mikroplastu. Při velkochovech ryb je rizikem znečištěné prostředí a podmínky v nichž byly ryby chované. Přednost dejte rybám z ověřených zdrojů a prověřených dodavatelů.
Kritika superpotravin
Navzdory svým zdravotním benefitem bývají superpotraviny i terčem kritiky. Kvůli svému názvu "superpotraviny" je mnoho lidí přesvědčeno o jejich nadřazenosti nad ostatními potravinami nebo přeceňování jejich vlastnosti. Neznamená to však, že jiné potraviny jsou méně hodnotné, nebo nebodaj jejich třeba zcela vyloučit z jídelníčku. Třeba se držet zlatého pravidla 80/20. Pravidlo říká, že 80% jídelníčku by měla tvořit zdravá strava a 20% si můžete dopřát i z méně zdravých jídel. Superpotraviny jsou zdravé a mohou sloužit jako prevence před chronickými onemocněními, nejsou však zázračným lékem .