Ani u tebe na stole nesmí během svátků chybět klasický punčový řez? Fit verze na tradiční „punčák“ je zdravější a obsahuje méně kalorií. Vyzkoušej náš recept.
Punčové řezy lze připravit i bez mouky a bez cukru. Těsto se skládá z kokosové mouky a proteinového prášku a je plné bílkovin a vlákniny. Namísto rumu je v něm použito punčové aroma. Výhodou je, že vůbec není složitý na přípravu a nezabere ti moc času.
Ingredience, které budeš potřebovat
Ještě před samotným pečením si připrav všechny potřebné suroviny na fit punčové řezy, abys měl všechno po ruce a během pečení jsi nezjistil, že ti něco chybí.
Na těsto si připrav:
- 200 ml vody
- 70 g kokosové mouky
- 6 vajec
- 30 g proteinového prášku
- 60 g xylitolu
- 1 PL prášku do pečiva
- 1-2 PL punčového aroma
Na rozvar budeš potřebovat:
- 100 ml malinového sirupu (doporučujeme kvalitní 100% sirup)
- 50 ml vody
- 1 PL punčového aroma
- 1 PL citronové šťávy
Na přípravu polevy si nachystej:
- 3 PL malinového sirupu
- 1 ČL punčového aroma
- 60-80 g proteinového prášku
- 60 g kvalitního malinového džemu (k potření)
Příprava těsta
Pečení punčových řezů začneš tak, že do větší misky vložíš všechny suché suroviny na těsto. Kokosovou mouku, proteinový prášek, xylitol a prášek do pečiva pořádně zamíchej a následně k nim můžeš přidat mokré ingredience – vejce, vodu a punčovou aromu.
Když máš těsto vymíchané do hladka, nech ho 10 minut odstát.
Hotové těsto rozdělíš na 3 části a na plechu ho upeč v troubě předehřáté na 190 stupňů. Každý plát necháš v troubě přibližně 10-12 minut. Těsto je dobré sledovat, aby ti neshořelo a ať už je propečené zjistíš tak, že do něj píchneš špejlí. Pokud ji vytáhneš čistou a beze zbytků, tvé těsto je hotové. Všechny 3 pláty nech vychladit stranou.
Příprava rozvaru
Rozvar na fit punčový řez připravuj v menším hrnci. 50 ml vody nech převařit spolu s malinovým sirupem, citrónovou šťávou a punčovým aroma. Jeden plát těsta důkladně pokapej připraveným rozvarem. Doporučujeme plát položit na plech a polit jej. Takto budeš mít jistotu, že žádný kousek nezůstane suchý.
Následně začni dávat vánoční punčový řez dohromady, a to vrstvením plátů těsta. Na spodek položíš suchý kus těsta. Potři ho džemem a přikryj namočeným plátem. Opět ho přetři džemem a na vrch polož poslední, suchý plát. Punčový koláč zatěž a ulož do chladničky alespoň na dvě hodiny.
Příprava polevy
Polevu na fit punčový řez připravíš tak, že rozmícháš proteinový prášek s malinovým sirupem a punčovým aroma. Začni jen na 60 gramech a postupně přidávej tak, aby poleva byla velmi hustá a lepkavá. Zbývá ti už jen punčové pláty vyjmout z chladničky a potírat je připravenou polevou.
Takový zdravý vánoční punčový řez ti zaručeně pomůže ohromit i tvé blízké a vychutnat si svátky bez zbytečného odpírání sladkého. Náš „punčák“ je díky zdravému složení vhodný pro diabetiky, celiaky, sportovce i fitnessáky.
Přejeme dobrou chuť!